2019. júl 01.

Építőipari ágazat foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálata

írta: egyedicsaba
Építőipari ágazat foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálata

A Pénzügyminisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya összefoglaló jelentést adott ki 2019. március 25-e és április 18-a között tartott építőipari vállalkozásokat célzó munkaügyi hatósági célvizsgálatról.

A célvizsgálat közel 1000 vállalkozás, 2700 munkavállalóját érintette. Az ellenőrzöttek 81%-nál, a munkavállalók 73 %-ánál fordult elő valamilyen munkaügyi jogsértés.

epitoipari_celvizsgalat.png

Az eredmények alapján a vállalkozások 34,78 %-át érintette a feketefoglalkoztatás. Ez az adat ugyan némi mérséklődést mutat az előző éviekhez képest, de ennek ellenére továbbra is nagymértékű és vezető jogsértés. A fekete-foglalkoztatás jellemzően a bejelentés elmulasztásában, és a munkaszerződés nélküli foglalkoztatásban nyilvánul meg. A jogsértés leggyakrabban úgy valósul meg, hogy a munkakezdés előtt szóban egyszerűsített foglalkoztatásban állapodnak meg a felek, de a munkaadók nem végzik el a kötelező bejelentést.

Továbbá jellemző az építőiparban a kiterjedt alvállalkozói láncolatok, melyek megnehezítik a munkaügyi ellenőrzések lefolytatását. Általánosságban igaz az iparágra a munkaerő hiány, mely súlyos problémát jelent.

A legtöbb dolgozót érintő szabálytalanság volt, hogy egyáltalán nem rendelkeztek munkaidő-nyilvántartással. Az építőiparban jellemzően egyáltalán nincs munkaidő-nyilvántartás, ezzel elfedve a további jogsértéseket. 

 

Munkavédelem, munkavédelmi oktatás, online munkavédelmi oktartás, online munkavédelem, munka és tűzvédelem, tűzvédelmi oktatás, ADR oktatás Hiperion Tech Kft.

Munkavédelmi oktatás, online munkavédelem, online munkavédelmi oktatás Hiperion Tech Kft.

 

Szólj hozzá