2020. jún 24.

Veszélyes áruk belvizi szállítása

írta: egyedicsaba
Veszélyes áruk belvizi szállítása

A belvízi járművön szállított veszélyes áruk jelentős mennyisége miatt a szállítás szabályainak megszegése és egy bekövetkező baleset kiemelten súlyos veszélyt jelent az emberi életre, egészségre, a környezetre valamint az anyagi javakra. A belvízi szállítás azonban még így is a legbiztonságosabb szállítási módnak tekinthető, ezért a veszélyes szállítmányok belvízi úton történő szállítását világszerte támogatják.

Magyarországon a belvízi veszélyes áru szállításában résztvevőknek kötelessége betartani az ADN-t, a 2000. május 26-án Genfben megkötött, a veszélyes áruk nemzetközi belvízi szállításáról szóló európai megállapodásban foglaltakat. A Katasztrófavédelem 2012. január 1-től, az új Katasztrófavédelmi rendszer kialakulásának kezdetétől végzi a belvízi veszélyes áru szállítás ellenőrzését.

A veszélyes áruk szállításának felügyelete a többek között a telephelyeken és a szállítás közben végrehajtott ellenőrzésekkel valósul meg. Ennek célja a veszélyes áruk szállításban résztvevőket az ADN előírásainak maradéktalan betartására késztetni. Ezáltal a megelőzni és legkevesebbre csökkenteni az esetleges események, balesetek számát. Az események, balesetek bekövetkezése azonban nem csak az ellenőrzések mennyiségétől és szakszerűségétől függ. A belvízi veszélyes áruk szállításban résztvevők jogszabálykövető magatartása, a biztonsági kultúra fejlődése ellenére a 2014. évet kivéve minden évben történt legalább egy olyan esemény, baleset, amelyben veszélyes árut szállító vízi jármű is érintett volt. 2017-ben és 2019-ben pedig két ilyen esemény következett be. A Magyarországon bekövetkezett balesetek vizsgálata alapján megállapítható, hogy az események kiváltó oka nem a veszélyes áru szállítására vonatkozó szabályok megsértése volt. A Duna alacsony vízállása, illetve a vízi közlekedés szabályainak be nem tartása okozta a veszélyes árut szállító vízi járművek baleseteit.

A teljes tanulmány ide kattintva érhető el.

HIPERION Tech Kft, ADR oktatás már a saját laptopján, online.

Szólj hozzá