2021. dec 08.

ADR oktatás, akár online

írta: egyedicsaba
ADR oktatás, akár online

A közreműködő személyek ADR képzése mentességek esetén is szükséges.

Többek között az alábbi mentességeket lehet igénybe venni az ADR alapján:

- korlátozott mennyiségben csomagolt áru mentessége,

 - egy szállítóegységben szállított mennyiségből adódó mentesség.

E két lehetőség rendkívül kedvező, mert az ilyen mentességekkel közlekedő  járművet nem kell narancssárga táblával megjelölni, nem szükségesek a felszerelések. Továbbá a gépjárművezető számára nem kötelező az ADR jogosítvány (NT2-9). Ám mindkét esetben szükséges az ADR 1.3-as fejezete szerinti oktatás a gépjárművön tartózkodó minden személy számára!

A korlátozott mennyiségben csomagolt, gyémánt jelölést tartalmazó áru szállítása nem tartozik az ADR előírásai hatálya alá, kivéve pár apróságot. Azonban kimondottan le van írva, hogy ez nem vonatkozik az 1.3 fejezet szerinti ADR oktatásra.

Az ADR 1.1.3.6 fejezete alapján igénybe vett mentesség esetén pedig az ADR azokat az előírásokat sorolja fel, amiket nem kell betartani. Innen a listából hiányzik az 1.3 fejezet említése, tehát ilyen mentesség esetén igenis kell az 1.3 szerinti ADR oktatás.

Nem csak a mentességek esetén, hanem az ADR hatálya alá tartozó összes szállítás esetében MINDEN résztvevőt ki kell oktatni feladatának és felelősségének mértékében. Tehát a gépjármű vezetőkön túl 1.3-as ADR oktatásban kell részesülnie a vállalkozás vezetőjének, a fuvarokmányokat kiállító személynek, a berakónak, a kirakónak, és az átvevőnek is. A képzést veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó tartja minden esetben!

Munkavédelmi oktatás, Online munkavédelmi oktatás, Munakvédelem oktatásADR oktatás, online ADR oktatás, Tűzvédelmi oktatásOnline tűzvédelmi oktatás Tűzvédelem oktatásIrodai munkavédelmi oktatás, Munkavédelmi oktatás, Online munkavédelmi oktatás, Ingyenes munkavédelmi oktatás, Munkavédelmi oktatásMunkavédelmi oktatás, Munkavédelmi oktatás tartalma.

Szólj hozzá