2020. jún 16.

Ezek a diákmunka veszélyei

írta: egyedicsaba
Ezek a diákmunka veszélyei

Az egyik leggyakoribb kockázat diákmunka esetében a helyismeret hiányából ered. A diákok nem ismerik olyan jól a közlekedési útvonalakat, mint a többi dolgozó, figyelmetlenebbül közlekednek, ezért körükben nagyobb a megbotlásos, elcsúszásos, leeséses balesetek kockázata.

Másik gyakori kockázat a tapasztalat hiányának a következménye. Míg egy jól képzett és tapasztalt munkavállalónak azonnal feltűnik egy biztonsági berendezés hiánya, a diák munkavállalókra ez nem feltétlenül igaz, ezért esetükben a munkaeszköz hiányossága gyakrabban vezet balesetekhez.

Szintén diák munkavállalókra jellemző, hogy nem szívesen viselik az egyéni védőeszközöket, nincsenek tudatában az azok mellőzéséből eredő kockázatoknak.

A fiatal munkavállalóknál továbbá számottevő a váz- és izomrendszeri panaszok kialakulásának (beleértve a derékfájás) kockázata a kényelmetlen testtartásban végzett munka, gyorsan ismétlődő feladatok, nehéz terhek mozgatása miatt.

Bár az átlagos dolgozó népességnél kevesebb órát dolgoznak a fiatalok, gyakrabban végeznek munkát váltott műszakban és rendszertelenebb a munkaidejük, amely fokozott pszichés megterhelést jelenthet számukra.

A hőexpozíció gyakori a kültéri foglalkozások esetében (pl. mezőgazdasági betakarítás, kertészeti munkák), az iparban, valamint a szállodákban és az éttermekben is, emellett veszélyes anyagok (pl. takarító-, tisztítószerek, benzin, oldószerek) is megtalálhatók számos munkahelyi környezetben.

A felmérések arra is utalnak, hogy a fiatal munkavállalókat kevésbé tájékoztatják a munkahelyi kockázatokról, valamint a szükséges megelőző intézkedésekről.

Az Országos Munkavédelmi Főfelügyelőség tanulmánya innen tölthető le.

HIPERION Tech Kft, munkavédelmi oktatás elektronikusan, már diákmunka esetén is.

Szólj hozzá

online munkavédelem munkavédelmi oktatás online munkavédelem online munkavédelmi oktatás